Forumi Akademik “Prof. Fehmi AGANI – Martir i Kombit dhe i Shkencës”

Forum Akademik

 

“Prof. Fehmi AGANI – Martir i Kombit dhe i Shkencës”

(“Viti i Prof. Fehmi AGANI” - në 25 vjetorin e rënies: 1999-2024)

Vendi dhe koha:

Universiteti Shkodës “Luigj Gurakuqi”

Të premten, më 9 shkurt 2024, 11. 00 – 13.00

Rektorat, auditor A3

Programi

 

11.00 – 11.15

Fjalë të hapjes

Prof. Dr. Rajmonda Këçira - Rektore e Universitetit të Shkodrës “Luigj Gurakuqi”

Akad. Prof. Shaban SINANI, Sekretar Shkencor i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

Prof. Asoc. Dr. Drilon BUNJAKU, Rektor i Universitetit Fehmi Agani Gjakovë

Z. Skender Durmishi – Ambasador i Republikës së Kosovës në Shqipëri

 

11.15. – 11.30

Akademik, Prof. Dr. Kosta BARJABA, Akademia e Shkencave e Shqipërisë

“Rreth mendimit sociologjik dhe politologjik të Prof. Fehmi Agani”

 

11.30- 11.45

Prof. Asoc. Dr. Fredi KAMBERI – Dekan i Fakultetit të Shkencave Sociale, Universiteti i Gjakovës “Fehmi AGANI”

“Prof. Fehmi Agani dhe rrugëtimi historik i Kosovës në gjysmën e dytë të shekullit XX ”

 

11.45-12.15

Prof. Dr. Leke Sokoli, Instituti Shqiptar i Sociologjisë & UAMD

“2024: Viti i Prof. Fehmi Agani; Jeta dhe vepra e tij”

 

Diskutime, kujtime, vlerësime........................................................

 

Prezantimi i veprës së plotë të Prof. Fehmi AGANI

1. “Në rrjedha të mendimit sociologjik”

2. “Për shoqërinë civile”

3. “Demokracia, kombi, vetëvendosja”

4. “Partitë dhe grupet politike në Shqipëri (1939-1945)”

5. “Sindikatat gjermane dhe shkrime të tjera”

6. ”Gjuha e dhunës dhe zëri i arsyes”

7. ”Pavarësia- gjasa dhe shpresë”

8. ”Intervista, reagime”

(Botimet Dukagjini, 2002)

9. “Fehmi Agani: Studime sociologjike e politologjike” 

(Botim i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, 2008)

10. Vepra të tjera të Prof. Fehmi Agani

(monografi, tekste universitare/shkollore, përkthime, vepra në bashkëautorësi etj.)

 

“Çmimi i Ekselencës Fehmi AGANI” (shkenca sociale e humane)

[Fehmi Agani Award for Excellence in Research and Practice]